Rabu, 26 Mei 2010

Surat Rahsia Khalifah Ottoman-Sheikh Tariqat Di temui

Setelah lebih dari 100 tahun, satu surat rahsia yang ditulis oleh Khilafah Utsmani ke-27, Sultan Abdul Hamid II (18842--1918) kepada guru kerohaniannya, Syaikh Mahmud Abu Shammat as-Syadzili, akhirnya ditemukan.

Surat rahsia tersebut merupakan kisah dan curhatan sang Sultan kepada mentornya terkait sebab utama dibalik penjungkalan dirinya dari takhta kekhalifahan Ottoman pada tahun 1909 oleh sebuah gerakan militer untuk kemudian diasingkan ke wilayah Salonica (sekarang Yunani).

Dokumen penting bersejarah itu ditemukan oleh keluarga ahli waris Syeikh Abu as-Shamat yang kini menetap di Syria. Ammar Abu Shammat, salah satu anggota keluarga ulama tersebut, kini telah menyerahkan naskah asli surat tersebut ke Presiden Syria Bashar El-Assad.

Pejabat Berita Turki Cihan telah menyalin naskah dan meneliti keautentikannya.

Surat tersebut dikirimkan secara diam-diam kepada mentor spiritualnya, Syeikh Shammat, yang juga Mursyid Tarekat Syadzuliyyah, melalui salah seorang penjaga istana pengasingan di Salonica.

Isi surat tersebut ikut menjadi salah satu data penting bagi filem dokumenter tentang Sultan Abdul Hamid II yang disutradarai oleh sineas terkemuka Turki, Mehmet Fudeil. Filem tersebut pernah diputar di rangkaian Aljazeera Documenter. (AGS/alm)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan