Khamis, 5 Januari 2012

Bertenang, jangan panik...


Penyerang Newcastle United dari Senegal, Demba Ba (dua dari kanan) melepasi pertahanan Manchester United untuk menjaringkan gol dalam saingan Liga Perdana Inggeris di St James Park, semalam. Newcastle menang 3-0.sir Alex Ferguson:

''Ini bukan masanya untuk panik, kami perlu bersabar dan belajar daripada pengalaman untuk berdepan tekanan," 

 ''Kalah dalam perlawanan bukan satu perkara sesiapa mahukan tetapi ia telah berlaku."Sudah lama tidak menulis di blog yang kian bersawang dengan 'sarang labah-labah' serta debu-debu padang pasir  dek kesibukan dengan urusan dunia yang lain.

Kali ini bukan niat dihati untuk menceritakan kekalahan Manchester United(MU) tetapi mahu mengambil semangat daripada pengurus MU iaitu Sir Alex Ferguson yang tidak mudah menggelabah dan panik apabila menerima kekalahan  bahkan bertambah semangat untuk menjuarai liga pada musim ini.

Walaupon sudah dua kali kalah berturut-turut, berada ditangga kedua liga di belakang Manchester City,di asak pula dengan pasukan Tottenham yang berada di tangga ketiga tetapi Sir Alex Ferguson masih mampu untuk bertenang dan tidak panik. Bahkan die yakin mampu untuk mengekalkan prestasi dengan konsisten untuk menduduki tangga teratas liga sekaligus menjuarai liga.

Saya mendapat semangat dari beliau untuk meneruskan tanggungjawab saya sebagai seorang pelajar walaupon keputusan peperiksaan saya agak merudum kerana saya yakin saya boleh mendapat keputusan yang memberansangkan dengan syarat saya perlu usaha lebih dan konsisten dengan pelajaran saya.

Pesanan saya kepada sahabat-sahabat saya yang berada di asia barat ni jangan bersedih jika tidak faham apa yang doc ajar kerana kefahaman itu Allah yang bagi bukan doc yang bagi.Yang penting jangan membenci doc.

Kepada sahabat2 jangan bersedih jika keputusan peperiksaan anda rendah, tapi bersedih lah jika ilmu yang anda kuasai sudah dilupakan sedikit demi sedikit.

Usaha lebih lagi untuk kuasai ilmu kerana kita semua yang berada di medan ilmu ni adalah harapan rakyat Malaysia yang dahagakan ilmu dan mahukan perubahan yang baik kepada bangsa/negara/antarabangsa.

Dengan izin Allah sesiapa yang berusaha maka dia yang akan berjaya.Dari Anak Perantauan
Nur Mahadi Bin Baharum,
Fiqh Dan Usul,
Tahun Ketiga,
Universiti Mu'tah,Jordan

mahadi_assuyuti@yahoo.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan